KOLINDA SLAVI ROĐENDAN, NEĆETE MOĆI DA VERUJETE KOLIKO JE GODINA NAPUNILA: Evo i kako je nekada IZGLEDALA (FOTO)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Fabio Ferrari/LaPresse FerrariFa / Shutterstock Editorial / Profimedia

SREĆAN!

KOLINDA SLAVI ROĐENDAN, NEĆETE MOĆI DA VERUJETE KOLIKO JE GODINA NAPUNILA: Evo i kako je nekada IZGLEDALA (FOTO)

Bivša predsednica Hrvatske još se nije oglasila povodom rođendana pa smo odlučili da se prisetimo kako se menjala kroz godine

Objavljeno:

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je napunila 56 godina.

Bivša predsednica Hrvatske još se nije oglasila povodom rođendana pa smo odlučili da se prisetimo kako se menjala kroz godine.

"Prva uspomena bile su stepenice"

Kolinda je 29. aprila 1968. godine rođena u Rijeci, a njen rođendan odlična je prilika da se podsetimo kako se ona prisetila svog djetinjstva u sad već kultnoj službenoj biografiji koja joj je stajala na službenim stranicama za vreme mandata.

"Potičem iz skromnog mesta Lubarska na Grobniku, u zaleđu Rijeke u kojoj sam i rođena 1968. godine. Tata je želeo sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Mama mi je iz inata dala ime Kolinda, po pesmi koju je pevušio dok ju je vozio na putu do bolnice", otkrila je tada svojim simpatizerima.

"Prva uspomena iz mog djetinjstva bile su stepenice. Stare, trošne drvene stepenice koje su vodile do prvog sprata kuće u Martinovom Selu, na kojem se nalazio naš skromni jednosobni stan. Uspomena na te stepenice će obeležiti ceo moj život, pun izazova, uspona, a ponekad i posrtanja, ali neprestanog uspinjanja. Ponekad lagano, ponekad uz poteškoće, uprkos svim preprekama, uprkos kamenju na putu, bio je to neprestani i kontinuirani uspon. To je postala i moja životna filozofija: svaki je pad novi uspon, nova stepenica", objasnila je.

"Te prve godine mog života obeležila su prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće. Zarumenjeno nebo u smiraj Sunca ili u praskozorje, kada bih bosonoga istrčala u vrt. Mir i tišina starog bunara. Misterija istorije stare frankopanske kule u Gradu Grobniku. Istorija koju sam obožavala. Istorijske knjige koje sam upijala do ranih jutarnjih sati. Šum vetra na vrhuncima planina koje okružuju Grobničko polje. U toj zaglušujućoj tišini sa pogledom na zelenilo bora, smreke i jele, i plavetnilo neba, mora i otoka u daljini, osećala sam se slobodnom poput ptice", slikovito je opisala.

"Trčala sam po pustim poljima dok je vetar šibao moje zarumenjeno lice"

Bila je, kaže, "dete prirode", a naglasila je i da se u njenoj porodici "ustajalo u zoru".

"Vešto sam se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vetar šibao moje lice, uvek zarumenjeno od sunca ili vetra. Pomalo dečački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući vazduh u plućima i plavetnilo neba u oku", opisivala se Kolinda, i naglašavala da se najčešće igrala sa dečacima.

"Moje je djetinjstvo obeležila igra sa susedima koji su svi redom bili dečaci, uglavnom fudbal i gađanju praćkom... Sećam se jednog popodneva, nakon višednevne kiše, kad sam zajedno s prijateljima skakala po lokvama, pa onako neuredna i mokra otišla kući, što naravno, nije naišlo na odobravanje moje majke. Vikala je na mene da mi to ne priliči jer sam devojčica, a ja sam uporno govorila da nisam! Nikada više nije mi rekla da nešto ne mogu samo zato što sam žensko. Niti bih ja to ikada prihvatila. Od bilo koga", stoji u biografiji.

1 / 17 Foto: AP

Nakon završene osnovne škole u Donjem Jelenju i tri razreda u Riječkoj gimnaziji, četvrti razred srednjoškolskog obrazovanja Kolinda je završila u SAD-u, u Los Alamosu. Po povratku je upisala engleski i španski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1993. godine, a tokom studiranja upoznala je i supruga Jakova. Ostalo je istorija.

Bonus video:

00:07

Kolinda slavi titulu Hrvata

(Espreso/ Index.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.